Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τι είναι ο σεισμός ?



Ο σεισμός είναι φαινόμενο το οποίο εκδηλώνεται συνήθως χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορεί να αποτραπεί και παρά τη μικρή χρονική διάρκεια του, μπορεί να προκαλέσει μεγάλες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές με επακόλουθα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισµικότητας και την έκτη παγκοσμίως.
                                 Η ΓΗ είναι ένα ζωντανό ον , και ζητά να το σεβαστούμε 

Η γεωγραφική της θέση συμπίπτει με περιοχή του πλανήτη μας όπου λαμβάνουν χώρα μεγάλο γεω-τεκτονικό φαινόμενο όπως η σύγκλιση της Αφρικανικής με την Ευρό-ασιατική λίθο-σφαιρική πλάκα με αποτέλεσμα τη μεγάλη σεισμικότητα που παρατηρείται στη περιοχή αυτή.


Ο σεισμός εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις έχει ως επακόλουθα την ενεργοποίηση άλλων γεωλογικών φαινομένων όπως η ρευστοποίηση εδαφών, οι καταπτώσεις βράχων, οι κατολισθήσεις και τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας (τσουνάμι) με εξίσου σοβαρές επιπτώσεις.
 
                                                            καβαλίκεμα πλακών
Τα θαλάσσια κύματα βαρύτητας προκαλούνται από μεγάλους υποθαλάσσιους σεισμούς. Το σημαντικότερο ως προς το ύψος θαλάσσιο κύμα βαρύτητας που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία πενήντα χρόνια δημιουργήθηκε στις 9 Ιουλίου 1956 στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού μετά από σεισμό μεγέθους 7.5R.


Ρήγματα

Το ρήγμα αποτελεί μία διάρρηξη (σπάσιμο) στο φλοιό της Γης, κατά μήκος της οποίας μπορεί να αναγνωρισθεί κίνηση των εκατέρωθεν μερών. Υπάρχουν τρία είδη ρηγμάτων: 

(1) κανονικά ρήγματα,


 (2) ανάστροφα ρήγματα

                                                                     ορογένεση
 
 (3) ρήγματα οριζόντιας μετατόπισης. 



Στα κανονικά και στα ανάστροφα ρήγματα, η διάρρηξη του πετρώματος κλίνει προς τα κάτω, και το πέτρωμα μετακινείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά μήκος της διάρρηξης.
Στο κανονικό ρήγμα, το μέρος της ανώτερης πλευράς της διάρρηξης ολισθαίνει προς τα κάτω.
Στο ανάστροφο ρήγμα, το πέτρωμα και στις δύο πλευρές του ρήγματος συμπιέζεται ισχυρά. Οι συμπιεστικές δυνάμεις ωθούν το πάνω μέρος να ολισθήσει προς τα πάνω και το κατώτερο μέρος ωθείται προς τα κάτω.

Στο οριζόντιας μετατόπισης ρήγμα, η διάρρηξη εκτείνεται κατακόρυφα μέσα στο πέτρωμα και τα μέρη των πετρωμάτων κατά μήκος του ρήγματος ολισθαίνουν το ένα ως προς το άλλο οριζόντια.


Τσουνάμι
Παλιρροϊκό κύμα ή διαφορετικά τσουνάμι (tsounami), είναι ιαπωνική λέξη και σημαίνει "το κύμα στο λιμάνι".
Δεν είναι ένα κύμα, αλλά μια σειρά μεγάλων κυμάτων που προκαλούνται από :
α) έναν υποθαλάσσιο σεισμό

                                                 Γένεση ηφαιστειογενών νησιών
β) μια ηφαιστειακή έκρηξη

γ) από μια γεo-ολίσθηση του πυθμένα των ωκεανών


δ) από πυρηνικές δοκιμές.

 Ο υποθαλάσσιος σεισμός που ξεπερνάει τα 6,5 R με βάθος μικρότερο των 50 χλμ., δημιουργεί μικρά κυματάκια που κινούνται κυκλικά και μετά μεγαλώνουν και εξαπλώνονται πολλές φορές με ταχύτητα πάνω από 800 χλμ/ωρα.
Το μήκος του φτάνει τα 100 χλμ με 200 χλμ. ενώ το ύψος του αρχίζει από μισό μέτρο και κοντά στις ακτές φτάνει μέχρι και τα 30 μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: