Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ....



ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ   ΤΟΥ   STRESS

To stress προκαλεί στον οργανισμό την έκκριση διαφόρων ουσιών , ( αδρεναλίνη , κορτιζόνη ) . Η έκκριση αυτή στη συνέχεια προκαλεί αγγειοσύσπαση στην περιφέρεια και στα σπλάχνα, αγγειοδιαστολή στους μυς και αύξηση καρδιακών ρυθμών.

                         Είναι η φάση   ΦΥΓΗ   ή  ΠΑΛΕΜΑ

Η αντίδραση αυτή στο stress ήταν από παλιά και εξακολουθεί να είναι σωστή και προσαρμοσμένη ακριβώς στο σκοπό της που είναι η δράση άμεση – γρήγορη – και αποτελεσματική .

Η κατάσταση όμως αλλάζει όταν η φάση του συναγερμού στην οποία μπαίνει ο οργανισμός δεν ακολουθείται από ΔΡΑΣΗ.. Στην περίπτωση αυτή ενεργοποιείται το ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ  ΤΗΣ  ΔΡΑΣΗΣ  , που οδηγεί σε καινούργιες εκκρίσεις βλαβερές για τον οργανισμό , οι οποίες προσπαθούν να ακυρώσουν τις πρώτες. Μοιάζει με το γκάζι τέρμα μιας μηχανής για ώρα στο κενό.




ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  -  ΠΕΙΡΑΜΑ

1)      Κλουβί χωρισμένο στα δύο , με ποντίκι που δέχεται ρεύμα , βρίσκει πόρτα 4επικοινωνίας ανοιχτή , περνάει στο διπλανό διαμέρισμα και ηρεμεί.           ΟΛΑ   ΕΙΝΑΙ  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ

2)      Κλουβί χωρισμένο στα δύο , με δύο ποντίκια , που δέχονται ρεύμα , αγριεύουν , μαλώνουν , παλεύουν .                                                                 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ  ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ δεν υπάρχει υπέρταση

3)      Κλουβί  ίδιο , με ποντίκι, τα ίδια ερεθίσματα , αλλά η πόρτα επικοινωνίας κλειστή. Είναι υποχρεωμένο να δέχεται τα ερεθίσματα χωρίς να βρίσκει οδό διαφυγής. Καταφεύγει στη γωνία του κλουβιού αποκαμωμένο μαζεύεται σε μια μπάλα και δείχνει εξαντλημένο .
Η αρτηριακή του πίεση διατηρείται μεγάλη ακόμη και μετά το τέλος του πειράματος .

Στο πρώτο και δεύτερο κλουβί τα πειραματόζωα έχουν μια δυνατότητα επιλογής για δράση και αυτή εμπόδισε την εμφάνιση διαταραχών , συμπεριφοράς ή οργανικών διαταραχών ( υπέρταση )

Στο τρίτο κλουβί το ζώο υποχρεώνεται σε αναστολή της δράσης και έγινε υπερτασικό , νευρικό   και  φοβισμένο .

Το νευρικό μας σύστημα προορίζεται για να δρα , να φεύγει ή να μάχεται . Τη στιγμή που η δράση του αχρηστεύεται , αυτοαναστέλεται  και πυροδοτεί την αντίδραση του συναγερμού. Είναι η στιγμή που εμφανίζονται όλες οι ψυχοσωματικές  βλάβες  .

Οι τρόποι που έλκονται από κάποιον για να αντιμετωπίσει το stress είναι
Συναισθηματική αδιαφορία , αυτό δικαιολογεί και το φαινόμενο ενός εγκλήματος μέρα μεσημέρι χωρίς να επεμβαίνει κανένας και το χειρότερο να μην έχει ούτε διάθεση να επέμβει.
Στο άγχος . αυτό δικαιολογεί την αύξηση των  ηρεμιστικών
Στην πλήρη άρνηση ενός αβίωτου περιβάλλοντος . αυτό θα εκδηλωθεί με αλκοολισμό ,ναρκωτικά , τυφλή βία .

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ   Μ Ο Ν Ο    ΜΕ  ΤΟΝ  

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ   και  με την

ΧΑΛΑΡΩΣΗ   & ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

το γρήγορο βάδισμα είναι ο απλούστερος και ανέξοδος τρόπος γυμναστικής για την καλή μας εμφάνιση , την ηρεμία μας και την ψυχική μας γαλήνη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: